Hoe planning aan Volwaardig Leven bijdraagt

De gehandicaptenzorg in Nederland kan beter. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn er signalen dat de “beschikbare zorg en ondersteuning niet langer gelijk loopt met de behoeftes van de doelgroep”. Dit komt mede doordat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de vraag naar zorg; de gestelde eisen zijn niet meer hetzelfde als vroeger, maar het zorgaanbod is wel hetzelfde gebleven.

Om dit op te lossen is het Ministerie van Volksgezondheid het programma “Volwaardig Leven” gestart. Het doel is om het aanbod van zorg en ondersteuning te verbeteren, goede zorg te geven aan verschillende doelgroepen met ingewikkelde zorgvragen en om meer aandacht te besteden aan het ontzorgen van naasten.

Doelstellingen binnen dit programma zijn onder andere:

  • Zorgen voor deskundige zorgmedewerkers die trots zijn op hun vak
    • Dingen anders organiseren zodat zorgmedewerkers het minder druk hebben
    • Ervoor zorgen dat zij prettig en goed met elkaar kunnen samenwerken
  • Meer tijd besteden aan de mensen en minder aan de administratie (papierwerk).

De afdeling planning binnen een organisatie heeft een grote invloed op deze punten. Door een slimme manier van roosteren neem je druk weg bij zorgmedewerkers. Met (vormen van) zelfroosteren stel je zorgmedewerkers in staat zelf bezettingsproblemen op te lossen. En meer invloed te hebben op hun roosters waardoor de medewerkerstevredenheid stijgt. En tevreden medewerkers leveren beter werk: Hier profiteert de cliënt van!

Wanneer je een duidelijk overzicht heb van je beschikbare mensen en hun skills, kun je hierop anticiperen bij het maken van een planning. Zo zorg je dat je cliënt de zorg krijgt die nodig is.

Meer tevreden cliënten begint bij een goede organisatie.

Benieuwd hoe goede personeelsplanning software jouw organisatie kan helpen? Neem dan eens contact op met Intus om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Intus Icons