Zelfroosteren voorkomt personeelsverloop

Het personeelsverloop staat momenteel met 13,3% op het hoogste niveau in 5 jaar. Dat publiceerde EY in september in een onderzoek omtrent het personeelsverloop in de zorg. Ook het verzuim is naar zorgwekkende hoogte van 5,7% gestegen. Hoewel er een stijging was in de winst van Nederlandse zorgaanbieders (1,8%), lijkt dit ten koste te gaan van het personeel. Het blijft in de zorgsector nog steeds een uitdaging om werknemers aan te trekken en te behouden.

Medewerkerstevredenheid

Bij Intus kunnen wij helaas geen oplossing bieden voor de volledige medewerkerstevredenheid, maar wij kunnen wel invloed bieden op een deel ervan.

Heeft het rooster dan invloed op de medewerkerstevredenheid? Jazeker. In een onderzoek van de Universiteit van Tampere (Finland) kwam bijvoorbeeld naar voren dat wanneer je je medewerkers de mogelijkheid biedt om zelf de werktijd in te delen en flexibel te zijn, de medewerkerstevredenheid omhoog gaat. De onderzoekers zagen op de lange termijn een daling in het ziekteverzuim.

Zelfroosteren

Met de module Zelfroosteren van InPlanning geef je je medewerkers maximale invloed op hun rooster. Klanten van Intus die met Zelfroosteren werken, geven aan dat het zelfroosteren een positieve invloed heeft op de tevredenheid rondom de roostering.

Het Zelfroosteren werkt in 3 rondes:

  1. In de eerste ronde (de ‘Ik’ ronde) kiest de medewerker zijn ideale rooster.
  2. In de tweede ronde (de ‘Wij’ ronde)  zorgen de medewerkers ervoor dat het rooster steeds beter aansluit op de bezettingseis.
  3. In de derde ronde is de planner aan de beurt. De laatste bezettingsproblemen worden nu opgelost.

Door medewerkers zeggenschap te geven over hun rooster hebben ze het gevoel gehoord te worden. Er hoeft minder geruild te worden en het bespaart de planningsafdeling tijd.

Wil je weten of zelfroosteren voor jouw situatie kan helpen?

Kijk eens bij de module Zelfroosteren en verhoog de medewerkerstevredenheid van jouw organisatie!

Intus Icons